Buurtpunten bieden plaatsen dicht bij huis waar iedereen welkom is en waar ruimte is voor spontane ontmoeting. In dorpen of wijken waar je elkaar niet langer kan ontmoeten bij de bakker of slager of aan de bushalte, brengen buurtpunten kansen op sociaal contact, op goederen of diensten dicht bij huis. En dat zonder dat je de auto in moet.
Ontdek
wat een
buurtpunt is
Je hebt buurtpunten in alle maten en soorten, volgens de "couleur locale". Ontdek wat buurtpunten zijn en lees inspirerende verhalen.
Verspreide bewoning, drukke agenda’s, minder verenigingsleven,…: een buurtpunt kan spontane ontmoetingen terugbrengen tussen mensen met een verschillende achtergrond, en zorgt voor minder eenzaamheid.
Buurtbewoners van allerlei slag, verenigingen…. die samenwerken om een buurtpunt uit de grond stampen halen daar veel voldoening uit. Met eigen ogen zien hoe je buurt herleeft, dat geeft energie.
Wàt een buurtpunt precies kan zijn, hangt af van de lokale noden. Een ontmoetingscentrum, verkooppunt van streekproducten, winkel, bibpunt, tweedehandsmarkt, (bel)bushalte, culturele evenementen… de mogelijkheden zijn eindeloos. Er worden goederen of diensten aangeboden, vaak met de nadruk op korte keten, duurzaamheid en inclusie.
Buurtpunten hebben een vaste stek in de buurt of wijk. Een locatie waar écht ontmoeten mogelijk is. Vaak krijgt het buurtpunt een plekje in een bestaande voorziening of gebouw, maar evengoed wordt het leegstaande dorpscafé weer opgeknapt.
Buurtpunten zijn het resultaat van samenwerking, tussen buurtbewoners, lokale ondernemers, verenigingen of het lokale bestuur. Met een groep trekkers, denkers en doeners. Samen deel je een visie op de lange termijn om de buurt leefbaarder, creatiever, scoialer of gewoon plezanter te maken.