't Kruispunt
Neerpelt
In ’t Kruispunt in Neerpelt komt de buurt weer samen
 

Sinds 2016 is ’t Kruispunt in Neerpelt een plaats voor en door de buurt. Zoals in vele dorpen in Vlaanderen waren de lokale supermarkt, fietsenmaker en het café in de loop der jaren uit het Neerpeltse straatbeeld verdwenen. Met enkel een bakker die nog open was, had de buurt nood aan een plek om elkaar te ontmoeten.

Uit een gemeentelijke brainstormsessie kwam het idee om het oude café in te richten als ontmoetingsplaats. De sleutel van het gebouw kan samen met de kassa van de bar afgehaald worden voor een feestje, vergadering of evenement. Je kan het buurtpunt echter nooit volledig afhuren: als het open is, is iedereen welkom. Zo kunnen er bijvoorbeeld een paar buren aan de bar zitten tijdens jouw verjaardagsfeest. Dit wordt gezien als een grote meerwaarde.

 
't Kruispunt - foto
 

Achter ‘t Kruispunt staat een team van vijf enthousiastelingen van alle leeftijden. Binnen het team doet iedereen wat hij of zij graag doet. De ene is beter in de administratieve kant van de zaak, de ander steekt liever zijn handen uit de mouwen bij verbouwingen. “Er is bewust gekozen voor een totaalrenovatie in plaats van enkel wat te schilderen. Zo kon het buurtpunt een warme plaats worden waar mensen zich thuis voelen.” vertelt Steven Zweegers. “Om dit te financieren maakten we gebruik van een schenking, een lening en subsidies en de crowdfunding die op poten werd gezet. Zo kon de hele buurt bijdragen aan het project.”

"We zijn op zoek naar mensen die met veel liefde het buurtpunt willen openhouden."
 
Afbeelding
't Kruispunt - foto

“Omdat de bestuursleden allemaal een job hebben, zijn we op zoek naar mensen met meer tijd die met veel liefde het buurtpunt willen openhouden. Ook bekijken we de mogelijkheden om het aanbod in het buurtpunt verder uit te breiden. We willen ervoor zorgen dat het buurtpunt meer open kan zijn, bijvoorbeeld op weekavonden.”

 
 
 
Andere buurtpunten
Schuiferskapelledorp 3
8700 Schuiferskapelle
website
ons verhaal
Statiestraat 10
8810 Lichtervelde
ons verhaal
Buurthuis Sledderlo
Genk
Bijlkestraat 16
3600 Genk
 
Buurthuis Vogelweelde
Halle
Kwikstaartlaan 6B
1500 Halle
 
Buurthuis Windmoleken
Halle
Kopheiweg 145
1500 Halle
 
Karrenmuseum Essen
Moerkantsebaan 52
2910 Essen
website
ons verhaal
Roesbruggestraat 20
8691 Beveren aan de IJzer (Alveringem)
website
ons verhaal